Aan:
docenten maatschappijleer/burgerschapskunde
coördinator internationalisering
Beste docent/coördinator,
De nieuwe lessenserie ‘Cultuur verbindt volken in Europa’ met als thema ‘Rebellie’ staat voor je klaar!
Ze zijn er weer! Nieuwe lessen over cultuur in Europa. Naast Europa Actueel, met werkbladen en lezingen die gaan over de huidige ontwikkelingen, is het ook belangrijk te laten zien wat Europa in de loop van de tijd verbindt: het cultureel erfgoed! De tweede lessenserie met docentenhandleiding Europa Cultureel gaat over Rebellie en is kosteloos te downloaden via de website.
Lessenserie en docentenhandleiding Rebellie
Onze Europese cultuur heeft naast veel beroemde schrijvers, componisten en schilders ook dwarsliggers. Mensen die niet volgens gebaande paden willen leven, maar het anders doen. Rebellen die een statement willen maken en vooral wars zijn van gezag. Dat begon al in de oudheid met de Griekse filosoof Socrates. Door zijn manier van vragen stellen, werd hij ‘de horzel van Athene’ genoemd. Veel mensen zijn geïnspireerd door hem. Zo verzetten diverse punkgroepen zich tegen de gevestigde orde. Zangeres Nadja Tolokonnikova van punkgroep Pussy Riot, is ook zo iemand. En Jacques Brel! Hij heeft zich nooit willen aanpassen en zijn teksten inspireerden mensen als Bob Dylan en David Bowie. Pippi Langkous is rebel in het jeugdboek van Astrid Lindgren, in haar tijd taboedoorbrekend.
Deze lessenserie geeft een mooie inkijk in het leven van Europese rebellen die van grote invloed zijn geweest. In de lessenserie zie je hoe door allerlei cultuuruitingen die verband houden met rebellie, mensen in Europa met elkaar zijn verbonden.
Bij de lessenserie is er ook een docentenhandleiding met didactische tips, antwoorden op vragen en opdrachten en bronnenmateriaal. In een filmpje (1 minuut) geeft auteur drs. Liane Vissers van ’t Hof een enthousiasmerende introductie op de lessen.
De lessenseries Europa cultureel zijn gebaseerd op het boek Made in Europe van Pieter Steinz en de gelijknamige documentaireserie van de VPRO uit 2017, gemaakt door Erik Lieshout en Maarten Slagboom. De lessenseries zijn bedoeld voor bovenbouw voortgezet onderwijs.
Europa cultureel wil scholen ondersteunen bij lessen over Europees cultuurgoed. Daarbij is er aandacht voor het opdoen van kennis, beleving en ervaring via vragen en opdrachten en de werkvormen discussie en debat voor het vormen van een mening, veel bronnen en filmpjes en een docentenhandleiding.
Zowel de lessenserie als de docentenhandleiding (met aanvraagcode) zijn kosteloos te downloaden
Probeer ze uit!