Duitsland speelt een leidende rol in Europa. Dat is geen vanzelfsprekendheid: na de Tweede Wereldoorlog was het vooral een economische macht; na de eenwording heeft Duitsland zich lang verzet tegen die leidende rol. Dat veranderde mede door de eurocrisis en het Duitse vluchtelingenbeleid, al toonde dat laatste aan dat Duitsland ook veel niet voor elkaar krijgt. Extra complicaties zijn de gevolgen van brexit en de moeizame relaties binnen de Navo. Historica drs. Marja Verburg van het Duitsland Instituut spreekt over de Duitse rol in Europa. In de tweede helft van dit jaar komt er bovendien na 16 jaar een einde aan het tijdperk-Merkel. Wat betekent dit voor Duitsland en voor de EU?
Datum en tijd
- Alkmaar: 28 maart 2021, 13.30-15.00 u; als deze lezing door de covidmaatregelen fysiek niet mogelijk is, kunt u via info@neios.nl een linkje voor een zoomlezing aanvragen
- Almere: 25 november 2020; deze lezing vervalt en wordt verplaatst naar een nader te bepalen datum in 2021
Adres
- EDIC/Bibliotheek Kennemerwaard, Vestiging Centrum, Gasthuistraat 2, Alkmaar, www.bknw.nl
- EDIC/Denieuwebibliotheek, Stadhuisplein 101, Almere, www.denieuwebibliotheek.nl
De toegang is gratis. Plaatsen kunnen worden gereserveerd via de website van het Europe Direct Informatiecentrum/Bibliotheek of via info@neios.nl.
Deze lezing kan ook later in 2021 en op andere plaatsen worden gehouden.