Europa Cultureel

Europa Actueel is een uitgewerkt concept met werkbladen en lezingen die gaan over de huidige ontwikkelingen in Europa.

Naast de actuele ontwikkelingen is er ook aandacht voor wat Europa in de loop van de tijd verbindt.

 

Cultuur als verbinder

Om cultuur als verbinder centraal te stellen, bieden we korte lessenseries van 3-5 lessen en een docentenhandleiding over Europa cultureel. Het overkoepelend idee is te laten zien wat volken in Europa bindt. Cultuur is daarvan een ultieme uitingsvorm. Pieter Steinz zegt daarover in zijn boek Made in Europe: “… er is genoeg moois uit het continent dat grensoverschrijdend is, genoeg pan-Europees cultuurgoed, waarop alle Europeanen trots kunnen zijn.” Het gaat over grote(re) en kleine(re) dingen die ons verbinden en kunnen troosten, zoals: muziek, theater, dans, boeken, mode, bouwkunst en veel andere culturele verworvenheden. ‘Europa cultureel’ wil docenten ondersteunen bij lessen over Europees cultuurgoed. Daarbij is er aandacht voor het opdoen van kennis, beleving en ervaring via vragen en opdrachten en de werkvormen discussie en debat voor het vormen van een mening, veel bronnen en filmpjes en een docentenhandleiding.

 

 

Lessenseries met docentenhandleiding over Europa Cultureel

De lessenseries Europa Cultureel zijn gebaseerd op het boek Made in Europe van Pieter Steinz en de gelijknamige documentaireserie van de VPRO uit 2017, gemaakt door Erik Lieshout en Maarten Slagboom. De lessenseries zijn bedoeld voor bovenbouw voortgezet onderwijs.

Bij een lessenserie is een docentenhandleiding met didactische tips, antwoorden op vragen en opdrachten en bronnenmateriaal. In een filmpje van één minuut geeft  auteur Liane Vissers van ’t Hof een motiverende introductie op de lessenserie.

Zowel de lessenserie als de docentenhandleiding (met aanvraagcode) zijn kosteloos te downloaden.

De lessenserie Vrije vrouwen gaat dieper in op de positie van vrouwen en geeft zo de mogelijkheid om vanuit een Europese invalshoek naar burgerschap en empowerment van vrouwen te kijken en naar welke mensen in politiek en cultuur daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld.

De lessenserie Rebellie gaat in op de Europese cultuur die naast veel beroemde schrijvers, componisten en schilders ook dwarsliggers kent. Rebellen die een statement willen maken en vooral wars zijn van gezag. Dat begon al in de oudheid met de Griekse filosoof Socrates. Veel mensen zijn geïnspireerd door hem. Zo verzetten diverse punkgroepen zich tegen de gevestigde orde. Zangeres Nadja Tolokonnikova van punkgroep Pussy Riot, is ook zo iemand. En Jacques Brel!  Pippi Langkous is rebel in het jeugdboek van Astrid Lindgren. Deze lessenserie geeft  een mooie inkijk in het leven van Europese rebellen die van grote invloed zijn geweest.

 

Conferentie over de toekomst van Europa

Year of the youth

De lessen komen mede tot stand in samenwerking met de Europese Commissie.

Rebellie

Rebellie

Introductie Thema Rebellie ́Onze Europese cultuur heeft naast veel beroemde schrijvers, componisten en schilders ook dwarsliggers. Mensen...

Lees meer
Vrije vrouwen

Vrije vrouwen

Introductie Thema Vrije vrouwen ́Rokjesdag ́ is een begrip in Nederland. Het is de dag dat vrouwen voor het eerst een (meestal kort) rokje aan doen, als in...

Lees meer

Meld je hier aan voor onze nieuwsflits

En ontvang als eerste het nieuws over Europa Actueel

Direct naar

Ga direct naar ons aanbod. Begin met de ontdekking van Europa Actueel.