Europa Cultureel

Europa Actueel is een uitgewerkt concept met werkbladen en lezingen die gaan over de huidige ontwikkelingen in Europa.

Naast de actuele ontwikkelingen is het ook belangrijk te laten zien wat Europa in de loop van de tijd verbindt: het cultureel erfgoed.

Cultuur als verbinder

Om cultuur als verbinder centraal te stellen, starten we met een korte lessenserie van vijf lessen en een docentenhandleiding over Europa cultureel. Het overkoepelend idee is te laten zien wat volken in Europa bindt. Cultuur is daarvan een ultieme uitingsvorm. Pieter Steinz zegt daarover in zijn boek ‘Made in Europe’: “… er is genoeg moois uit het continent dat grensoverschrijdend is, genoeg pan-Europees cultuurgoed, waarop alle Europeanen trots kunnen zijn.” Het gaat over grote(re) en kleine(re) dingen die ons verbinden en kunnen troosten, zoals: muziek, theater, dans, boeken, mode, bouwkunst en veel andere culturele verworvenheden. Europa cultureel wil docenten ondersteunen bij lessen over Europees cultuurgoed. Daarbij is er aandacht voor het opdoen van kennis, beleving en ervaring via vragen en opdrachten en de werkvormen discussie en debat voor het vormen van een mening, veel bronnen en filmpjes en een docentenhandleiding.

Conferentie over de toekomst van Europa

In 2021/2022 vond de Conferentie over de toekomst van Europa plaats. Over zeven actuele thema’s daarvan zijn praktische werkbladen gemaakt voor online gebruik in het voortgezet onderwijs. De eerste lessenserie met docentenhandleiding Europa cultureel over gendergelijkheid is gemaakt in het kader van het conferentiethema over waarden en rechten.

 

Lessenserie en docentenhandleiding over gendergelijkheid

De lessenserie ‘Vrije vrouwen’ is gebaseerd op het boek ‘Made in Europe’ van Pieter Steinz en de gelijknamige documentaireserie van de VPRO uit 2017, gemaakt door Erik Lieshout en Maarten Slagboom. De lessenserie gaat dieper in op de positie van vrouwen en geeft zo de mogelijkheid om in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, vanuit een Europese invalshoek, naar burgerschap en empowerment van vrouwen te kijken en naar welke mensen in politiek en cultuur daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld.

Er is ook een docentenhandleiding met didactische tips, antwoorden op vragen en opdrachten en bronnenmateriaal. In een filmpje (1 minuut) geeft  auteur Liane Vissers van ’t Hof een motiverende introductie op de lessen.

Zowel de lessenserie als de docentenhandleiding (met aanvraagcode) zijn kosteloos te downloaden.

In het schooljaar 2022-2023 verschijnen over de verbindende werking van cultuur in Europa ook korte  lessenseries over de thema’s ‘Religie’ en ‘Rebellie’.

Conferentie over de toekomst van Europa

Year of the youth

De lessen komen mede tot stand in samenwerking met de Europese Commissie.

Vrije vrouwen

Vrije vrouwen

Introductie Thema Vrije vrouwen ́Rokjesdag ́ is een begrip in Nederland. Het is de dag dat vrouwen voor het eerst een (meestal kort) rokje aan doen, als in...

Lees meer

Meld je hier aan voor onze nieuwsflits

En ontvang als eerste het nieuws over Europa Actueel

Direct naar

Ga direct naar ons aanbod. Begin met de ontdekking van Europa Actueel.