Europa Actueel
Europa Actueel is een programma waarin de actuele ontwikkelingen in Europa worden behandeld en toegelicht. Dat doen we voor de EU-burger via lezingen en artikelen. Daarnaast speciaal voor leerlingen/studenten, leraren/opleiders en cursisten ook via werkbladen. De site Europa Actueel biedt een overzicht.
Europa Actueel biedt:
- Werkbladen over actuele thema’s in Europa. De werkbladen zijn gericht op onderwijs en cursussen (leeftijdsgroep 15-35 jaar) met afwisselende, interactieve werkvormen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van on- en offline leren. De docent/begeleider heeft vooral een coachende rol en krijgt een handleiding bij ieder werkblad.
- Lezingen over actuele thema’s in Europa. De lezingen worden gehouden voor een breed publiek bij Europe Direct informatiecentra, bibliotheken en (onderwijs)instellingen.
- Artikelen over Europese en internationale oriëntatie voor wie verder wil lezen.
- Landingspagina met ondersteunende materialen, artikelen, verwijzingen naar evenementen als lezingen Europa Actueel en andere websites van relevante organisaties die zich bezighouden met Europa en onderwijs. Deze landingspagina richt zich op het onderwijs (po, vo, lerarenopleidingen, hovo, tweedekansonderwijs) bij internationaliseren en burgerschapsvorming en een breder geïnteresseerd publiek.
Deze landingssite is mede tot stand gekomen met steun van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland.
Direct naar
Ga direct naar ons aanbod. Begin met de ontdekking van Europa Actueel.
Werkbladen en handleiding Europa Actueel
Werkbladen Europa Actueel vormen een actuele aanvulling bij het lesgeven over internationaliseren en burgerschap. De werkbladen van het programma ‘Europa Actueel’ richten zich op kennis en duiding van thema’s die nu spelen in Europa. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van gecombineerd on- en offline leren. Jaarlijks wordt de set werkbladen aangevuld.
De werkbladen zijn snel in te passen in het reguliere programma om de educatieve methode die op de (onderwijs)instellingen wordt gebruikt met actuele ontwikkelingen aan te vullen.
Bij de werkbladen Europa Actueel wordt uitgegaan van zelfstandig, onderzoekend leren, maar wel op een begeleide manier. Door middel van uitdagende en stimulerende werkvormen wordt kennisgemaakt met actuele ontwikkelingen binnen de EU. De stof wordt zelfstandig via tekstitems, begeleidend beeld (cartoons en foto’s) en YouTubefilmpjes verworven en eigen gemaakt. Iedere leerling/student/cursist doorloopt op eigen snelheid de stof.
De werkbladen zijn onder meer gebaseerd op de EIO-begrippen (EIO: Europese en internationale oriëntatie) en de eindtermen en leerdoelen in de hoogste groepen van het vo, het mbo, hovo en tweedekansonderwijs.
Werkbladen Europa Actueel

Uit onderzoek van onder meer de EC blijkt dat scholen (vo) behoefte hebben aan actuele lesmaterialen over thema’s rondom de EU. De basis in vo (aardrijkskunde, economie, geschiedenis, maatschappijleer) loopt door naar mbo en hbo. In het mbo, waar jaarlijks meer dan 50% van de Nederlandse jongeren een opleiding volgt, biedt het vak burgerschapskunde de mogelijkheid om kennis van actuele thema’s rondom Europa aan te vullen.
In 2020 worden vijf nieuwe werkbladen ontwikkeld die aansluiten bij de Europese communicatiecampagne ‘EUandME’. De filmpjes uit ‘EUandME’ worden verwerkt in een interactieve setting. Doel is om aan te zetten tot nadenken, interactie en debat. Voor 2020 verschijnen werkbladen over duurzaamheid, rechten, mobiliteit, vaardigheden & werk, en digitalisering.
Visuele ondersteuning in kleurillustraties, foto’s, cartoons en korte filmpjes maken het geheel voor leerlingen/studenten/cursisten dynamisch en aantrekkelijk. De online werkbladen linken naar verdiepingsartikelen en filmpjes via ‘EUandME’ en YouTube. Een werkblad bestaat uit maximaal 4 pagina’s A4.
Handleiding werkbladen Europa Actueel
Ieder werkblad heeft een duidelijke handleiding voor de docent/begeleider met alle relevante informatie. Hierdoor overziet de docent/begeleider in een oogopslag welke hulpmiddelen er in de les nodig zijn. Ook staan hierin korte didactische tips.
De les begint met een filmpje uit ‘EUandMe’ dat bij het thema past. In de handleiding staan suggesties voor gebruik en begeleiding van het filmpje, de reacties hierop en debat over het thema. Ook staan in de handleiding de antwoorden op de vragen en opdrachten uit de les. De handleiding heeft een omvang van maximaal 2 pagina’s A4 per les.